Veel werkzoekenden lopen er tijdens hun sollicitaties vaak tegenaan dat zij het gevoel hebben geen grip te hebben op hun sollicitatie en het sollicitatieproces. De organisatie waar je solliciteert beslist immers wanneer ze reageert op je sollicitatie en in sommige gevallen zelfs of ze reageert, wanneer je een bevestigingsmail krijgt, wanneer je een uitnodiging krijgt voor een gesprek of een afwijzing, hoe uitgebreid die is, etc. En jij maar (af)wachten…
Met onderstaande tips krijg jij meer invloed op dit proces en blijf je zelf zo veel mogelijk achter het stuur zitten:
- Check of je sollicitatie is aangekomen
Als je je sollicitatiebrief en CV verstuurd hebt en je hebt geen bevestiging ontvangen dat deze goed zijn aangekomen: check na 3 dagen bij de betreffende contactpersoon of deze je CV en sollicitatiebrief in goede orde heeft ontvangen. Het komt namelijk wel eens voor dat er iets mis is gegaan in de mail / met het formulier. Indien dat het geval is zit jij soms tevergeefs een paar weken te wachten op een reactie terwijl je helemaal niet bent meegenomen in de procedure. Je kunt dit per mail doen of telefonisch. Mijn advies is om dit zo veel mogelijk telefonisch te doen. Je kunt dan meteen ook vragen wanneer je meer hoort. Je toont daarmee je betrokkenheid. Een ander voordeel is dat je een net iets persoonlijker contact opbouwt en op het vizier van je mogelijk toekomstige werkgever komt.
Zet overigens de datum waarop je meer zult horen in je agenda. Dit brengt mij bij tip 2:
- Blijf je sollicitatie volgen
Als je ruim een week na de datum waarop je meer zou horen nog niks gehoord hebt, neem je weer (bij voorkeur telefonisch) contact op. Je informeert naar het vervolg van de procedure. Bijvoorbeeld: in hoeverre kunnen ze hier al iets meer over zeggen? Kies bewoordingen die bij jou passen. Wel belangrijk is dat je toon vriendelijk is en geïnteresseerd en niet verwijtend: er kunnen vele redenen zijn waarom ze nog geen contact hebben opgenomen / waarom je nog niks gehoord hebt. Noteer wederom in je agenda wanneer je meer informatie kunt verwachten.
- Je bent uitgenodigd!
Na een x aantal weken is het zover: je hebt een reactie op je sollicitatie! En wel een positieve: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit gebeurt meestal telefonisch of per mail. Zorg er in ieder geval voor dat je snel reageert (en enthousiast), bij voorkeur dezelfde dag nog, waarbij je bedankt voor de uitnodiging en je komst bevestigt.
Vervolgens ga je natuurlijk hard aan de slag om je voor te bereiden op je gesprek.
- Afgewezen? Vraag om meer informatie!
Het komt helaas natuurlijk ook voor dat je wordt afgewezen. Naar aanleiding van je brief en je CV hoor je dit over het algemeen schriftelijk. Dikwijls wordt de reden niet heel uitgebreid toegelicht: organisaties hebben soms wel 100 brieven ontvangen. Om niet te blijven zitten met vragen of om te voorkomen dat je zelf allerlei redenen gaat invullen die niet kloppen en om lering uit deze afwijzing te trekken, adviseer ik je om altijd na te bellen. Het vergt misschien wat doorzettingsvermogen (en durf), maar je zult merken dat het loont. Hoe kun je dat het beste doen? Door je open op te stellen, open vragen te stellen en om advies te vragen. De informatie die je krijgt kun je ‘meenemen’ naar een volgende sollicitatie. Je kunt bijvoorbeeld vragen: ‘Welke tips heeft u voor mij ten aanzien van deze sollicitatie?’ ,’Wat vond u van mijn brief of CV?’ ‘Hoe verschilt mijn profiel van dat van kandidaten die jullie wel hebben uitgenodigd?’ Etc. Zo kom je bijvoorbeeld te weten wat je nog kunt verbeteren aan je sollicitatie. Mensen geven graag advies! Vraag echter niet: ‘Waarom ben ik afgewezen?’ Degene die je belt kan het gevoel krijgen dat hij of zij zich moet verdedigen over de beslissing en daardoor minder geneigd zijn om daar uitgebreid op in te gaan.
Momenteel trekt de arbeidsmarkt gelukkig aan. Op sommige plekken overtreft het aanbod van vacatures zelfs alweer de vraag ernaar en is daar inmiddels sprake van een buyers market. Onafhankelijk van op welke arbeidsmarkt je je begeeft, blijf je met bovenstaande tips altijd in ’the driver’s seat’ en zo veel mogelijk in controle van je eigen sollicitatie. Ik wens je veel succes!