5 Voorjaarstips voor onderweg naar je droombaan

Hoewel het nog koud is, is de winter al weer even voorbij en het voorjaar in volle gang. Een nieuwe lente, een nieuw geluid zullen we maar zeggen en de tijd is daar om nu echt de eerste stappen te zetten naar de baan die bij je past.

Hieronder 5 tips die je op weg kunnen helpen om scherper te krijgen hoe deze baan eruit ziet en hoe je daar kunt komen.

  1. Energizer

Sta eens stil bij waar je echt blij van wordt: wat zijn de dingen in je leven die je echt energie geven, waar je ogen van gaan stralen en je hart sneller van gaat kloppen? Het maakt niet uit wat het is, groot of klein, privé of werk. Al deze zaken zeggen namelijk iets over wat écht bij je past en waar je waarde aan hecht. Wat heb je gevonden? En wat valt je op? Bedenk eens hoe je dit op de een of andere manier in je droombaan in kunt passen.

  1. Leer van irritante mensen

Wist je dat mensen aan wie jij je het meest ergert, – mensen die je op sommige dagen echt vreselijk vindt, omdat ze zo anders zijn dan jij, – vaak de mensen zijn van wie jij het meest kunt leren? Deze mensen bezitten vaak eigenschappen die jij nog niet bezit of nog kunt ontwikkelen. Dit zijn dikwijls eigenschappen die jou kunnen helpen net die extra stap te zetten, die actie wél te nemen, of eens helemaal out-of-the-box te denken. Denk aan de perfectionist die af en toe wel wat lef (van de lefgozer) kan gebruiken omdat hij of zij anders helemaal niet vooruit komt. Of de diplomaat die soms ook wel eens de flapuit zou moeten zijn, omdat de situatie daarom vraagt. Hoe zit dat bij jou? Van wie kan jij stiekem wel wat leren? Vraag hem of haar eens mee te denken met iets waar jij tegenaan loopt in de zoektocht naar je droombaan. Het levert je vast nieuwe inzichten op.

  1. Kijk naar jezelf als kind

Wat vond je leuk om te doen toen je een kind was? Speelde je liever alleen of samen, binnen of buiten? En wat deed je dan: sporten, knutselen of lezen? Maak eens de vergelijking met nu, herken je jezelf in dat kind van toen of zijn er dingen veranderd? Wat zit er basaal bij in je persoonlijkheid wat nu misschien niet zoveel ruimte meer krijgt? Waar wil je meer aandacht aan besteden?

  1. Vraag om feedback!

Wie geeft jou goede feedback, en van wie neem je het nog aan ook? Veel mensen vinden het moeilijk om feedback te geven of te vragen. Ze durven het niet of de ander accepteert het niet omdat er geen vertrouwensband is. Zoek daarom eens twee of drie mensen in je omgeving die je vertrouwt en die jou oprechte en eerlijke feedback willen geven. Mensen die in je geloven, maar je niet naar de mond praten. Vraag hen eens om een advies dat jou kan helpen om je dichter bij je droombaan te brengen. Wat raden ze je aan anders, meer, beter te doen? Of juist te laten?

  1. Stap uit je comfortzone

Het wordt zo vaak gezegd: stap eens uit je comfortzone, want dáár gaat ’t gebeuren. En toch is het waar: Je kunt alleen maar groeien als je bereid bent om je af en toe ongemakkelijk te voelen omdat je iets nieuws probeert of fouten maakt. Net als een dreumes die voor het eerst probeert te lopen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: soms is het te eng of lastig om nieuwe dingen uit te proberen of een weg te kiezen die je niet gewend bent te nemen. Bedenk dan eens wat de eerste stap is die je nog wel durft. Of bedenk wie of wat kan je helpen om deze stap wél te zetten? Wat heb je nodig?