Sollicitatiegesprek? 5 tips om je goed voor te bereiden

20161027_153739

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Dit betekent dat je op papier geschikt bent voor de functie of het werk waarop je gesolliciteerd hebt. Zaak is nu om de organisatie (of beter: de selecteur of de recruiter) er in het gesprek van te overtuigen dat dat ‘in het echt’ ook het geval is, dat jij inderdaad de persoon bent die je schrijft dat je bent, dat je daadwerkelijk gemotiveerd en geschikt bent voor de functie/het werk.

Tegelijkertijd is het voor jou belangrijk om tijdens het gesprek te weten komen of de functie waarop je gesolliciteerd hebt echt een functie is die jij wilt doen en of de organisatie inderdaad zo leuk is als ze lijkt. Uitgangspunt van het gesprek is dan ook gelijkwaardigheid en als het van beide kanten goed klikt kan het gesprek uiteindelijk leiden tot een zakelijke overeenkomst.

Hoe bereid je je nu goed voor op een sollicitatiegesprek? Hieronder 5 tips:

  1. Verdiep je in de organisatie

Hoewel de arbeidsmarkt aan het kantelen is van ruim naar krapper, is het nog steeds belangrijk, niet alleen voor jezelf in het kader van je oriĆ«ntatie, maar ook richting de organisatie (in het kader van je motivatie), dat je je goed verdiept in de organisatie. Een (begin)vraag in het gesprek kan immers zijn: ‘Wat weet je over onze organisatie?’. Een gemiste kans als je die vraag alleen oppervlakkig kunt beantwoorden. Daarom: bestudeer de website, ondermeer de informatie onder de kopjes ‘over’, ‘ werken bij’ en ‘nieuws’ (of vergelijkbaar). Zo ben je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Voor een goed overzicht raad ik je daarnaast aan het jaarverslag te lezen. Noteer hierbij relevante zaken waar je vragen over hebt. Deze vragen kun je vervolgens stellen in het gesprek.

2.  Bereid vacaturetekst, brief en CV STAR voor

Met STAR bedoel ik in lijn met de de STAR-methode, de veel gebruikte interviewmethode door selecteurs. De methode is zeer geschikt om concrete voorbeelden uit het verleden toe te lichten. Neem de vacaturetekst, je brief en CV er vervolgens bij en bedenk ten eerste bij elke taak of eis die in de vacaturetekst omschreven staat een concreet voorbeeld waaruit blijkt dat jij die ervaring hebt, over de kennis beschikt of de eigenschap bezit. Doe dit vervolgens ook bij je brief bij elke bewering die je daarin doet. Voor wat betreft je CV STAR voorbereiden: hiermee bedoel ik dat je alles wat er in het CV dat je hebt opgestuurd staat kunt toelichten: wat deed je precies bij die werkgever, dat studieproject, dat vrijwilligerswerk en hoe deed je dat? Ook opleidingen en cursussen die op je CV staan moet je kunnen toelichten, waaronder je keuze ervoor. Je kunt er namelijk een vraag over krijgen. Niet alleen bereid je je op deze manier goed voor op je gesprek, je beseft je tegelijkertijd weer wat je allemaal al gedaan hebt, kunt en weet en dat geeft het nodige zelfvertrouwen.

3. Bereid je voor op standaard sollicitatievragen

In bijna elk sollicitatiegesprek komt een aantal vragen vaak voor, zoals bijvoorbeeld ‘Waarom solliciteer je?’ , Wat spreekt je aan in de functie’, ‘Waarom zouden we jou nemen?’, ‘Wat zijn jouw kwaliteiten’, ‘Wat moeten we jou niet laten doen? ‘ Vertel eens wat over jezelf’. Ik adviseer je antwoorden op deze en andere standaard sollicitatievragen altijd voor te bereiden. Doe dat zo veel mogelijk met behulp van de STAR-methode.

4. Oefen het gesprek 

Als je nog niet vaak gesolliciteerd hebt of anderszins twijfel hebt over hoe je overkomt of hoe je antwoorden klinken, raad ik je aan je gesprek van tevoren te oefenen met bijvoorbeeld je partner, een vriend of vriendin. Hij of zij kan je vervolgens feedback geven. Je zult zelf ook merken dat het voorbereiden op papier heel anders is dan een gesprek voeren waarin je kort en bondig moet antwoorden: een sollicitatiegesprek duurt over het algemeen maximaal 1 uur.

5. Praktische voorbereiding

Inhoudelijk ben je helemaal klaar voor het gesprek. Nu de praktische voorbereiding nog.

Ik adviseer je de dag van tevoren de route uit te zoeken, zodat je goed op de hoogte bent van eventuele omwegen die je moet maken, last minute OV-informatie en dergelijke. Neem op de dag zelf ruim voldoende reistijd. Dit kan betekenen dat je een half uur van tevoren (of langer) al bij de locatie bent. Is dit het geval, ga dan nog niet meteen naar binnen, dit kan bijvoorbeeld een te eager indruk geven, maar loop dan nog even door de buurt en meld je 10 minuten van te voren bij de receptie. Zorg dat je de naam van degene(n) met wie je het gesprek hebt kent.

Voor wat betreft je kleding raad ik je aan deze de avond van te voren klaar te leggen. Pas je stijl aan aan de organisatie waar je solliciteert en de functie waarop: formeel of juist informeel. Weet je niet wat passend is? Op de website van de organisatie staan vaak foto’s van medewerkers: hoe zijn zij gekleed? Of misschien ken je wel iemand bij de organisatie, dan kun je aan hem of haar vragen wat gangbaar is. Zorg er in ieder geval voor dat je er verzorgd uitziet.

Tot slot: neem op de dag zelf de vacaturetekst, de brief en het CV die je verstuurd hebt en een kladblok en een pen mee naar het gesprek. Dit praat niet alleen makkelijker, maar geeft ook een gemotiveerde en goed voorbereide indruk.

Ik wens je heel veel succes met je gesprek en hoop natuurlijk van harte dat je de baan krijgt! Wil je meer tips of adviezen ontvangen? Kijk dan op www.annebethschudel.nl of neem contact met mij op. Ik help je graag.